Pijlinktvis is vis van de maand februari

De pijlinktvis heeft in tegenstelling tot de octopus tien ledematen : acht armen en twee langere tentakels. De meeste pijlinktvissen worden niet groter dan 60cm, gemiddeld zijn ze 30 à 50cm lang. Ze hebben een korte levenscyclus. Vrouwelijk exemplaren sterven nadat ze hun eitjes hebben afgezet. Mannelijke inktvissen leven langer.

Het seizoen van pijlinktvis loopt van september tot april. De pijlinktvis komt algemeen voor in de Noordzee en het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Pijlinktvissen kunnen moeilijk overbevist worden omdat ze snelgroeiend en kortlevend zijn. In de Noordzee sterven de inktvissen aan het einde van de maand mei af en rond september/oktober zwemt een nieuwe generatie weer in het kanaal.

In diverse (zuiderse) keukens is de pijlinktvis een gewaardeerde lekkernij. De gefrituurde calamares zijn wellicht het bekendst, nochtans leent de pijlinktvis zich tot culinair hoogstaande bereidingen, in combinatie met pasta of risotto, of op z’n geheel gevuld, op de grill,…

Het vlees is delicaat, en mag vooral niet te lang garen, anders wordt het taai. Vaak volstaan enkele minuutjes.