Coquilles, vis van de maand december

De coquille is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees  met nootachtige smaak dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.

In Frankrijk worden coquilles met grote netten van de bodem gesleept met behulp van de boomkortechniek. Dit is efficiënt en maakt de coquilles wat goedkoper. Het nadeel hiervan is schelpen beschadigd kunnen raken. In Schotland worden mede daarom coquilles opgedoken. Dit levert onbeschadigde grotere schelpen op, maar is wel arbeidsintensiever. Het vangstseizoen is in sommige gebieden beperkt. Daarnaast is er een minimale aanlandingsmaat van 10-11cm.

De meeste coquilles komen uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Schotland. In Europa is het meeste dat wordt aangevoerd wild. Wereldwijd gezien is zo’n 70% gekweekt. De experts op dit gebied zijn de Chinezen en Japanners. De schelpen worden in kooien geweekt die in het water hangen. Voor de oogst hoeft de bodem dus niet omgeploegd te worden.