Garnalen, vis van de maand november

Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten. Deze garnaalsoort is van oudsher ook onder de naam Noordzeegarnaal bekend. 

Vroeger werden stapels Hollandse garnalen door de vrouwen van de vissers gepeld in de eigen huiskamer. Het was een gezellige bezigheid voor de dames die zo geroutineerd waren dat ze zonder te kijken en in een bizar tempo op een avond kilo's garnalen pelden, terwijl ze gezellig bij kletsten. Door verscherpte hygiëne-eisen en de hoge loonkosten werden garnalen vervolgens niet meer in Nederland gepeld, maar werden ze naar grote professionele pelstations gebracht.

‘Onze’ Hollandse garnaal staat, in binnen- én buitenland, vooral bekend om zijn krachtige zilte en romige lichtzoete smaak en malse, stevige structuur. De Hollandse garnaal is een alleskunner omdat hij aan veel gerechten net dat beetje extra toevoegt, bijvoorbeeld in salades, op een toastje, in pasta's, in soepen of wokschotels. Men kan er bovendien, ongeacht het seizoen, eindeloos mee experimenteren want Hollandse garnalen zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de viswinkel en de supermarkt.