Tonijn, vis van de maand augustus

Tonijn is een verzamelnaam voor een aantal soorten migrerende pelagische oceaanvissen en is onderdeel van de familie der makreelachtigen (Scombridae). Ze komen voor in de tropische en gematigde gebieden van alle oceanen en leven in de waterkolom (in tegenstelling tot vissen die dicht bij of op de bodem leven) waar ze scholen vormen.

Tonijnen hebben een karakteristiek uiterlijk waaraan ze gemakkelijk te herkennen zijn (figuur 1). Een lang rond lichaam dat dicht bij de staart erg slank is en de aanzet vormt tot een grote diep gevorkte staart. De bouw en stroomlijning van hun lichaam maakt dat het snelle zwemmers zijn en snelheden kunnen halen van bijna 80 km/uur.

Een verse tonijn is heerlijk om rauw te eten als sashimi of sushi. Eet je tonijn toch liever bereid, dan kun je ‘m het best grillen of bakken. Door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk. Let er wel op dat de vis niet compleet doorgebakken is, kies daarom voor een flinke dikke moot.